Samen voor veiligere wegen

13-11-2024

Elk jaar wordt er wereldwijd op de derde zondag van november stilgestaan bij verkeersslachtoffers. Dit initiatief gaat uit van de internationale organisatie FEVR (Fédération Européenne des Victimes de la Route). Vandaag willen we bij PENDLR alvast stilstaan bij dit onderwerp.  

Steeds meer ongelukken in het verkeer 

De herdenking van verkeersslachtoffers roept ons elk jaar op om stil te staan bij de kwetsbaarheid van fietsers en het belang van verkeersveiligheid. Fietsen is een essentieel onderdeel van onze cultuur en samenleving, maar helaas neemt het aantal fietsslachtoffers toe volgens de NOS. Dit roept de vraag op: ligt de oorzaak enkel bij onveilige verkeersomstandigheden, of zijn er ook andere factoren die hier aan bijdragen? 

Zijn er écht meer fietsongelukken?  

De cijfers over verkeersveiligheid tonen aan dat het aantal fietsongevallen de afgelopen jaren is gestegen. Het CBS meldde bijvoorbeeld dat in 2022 het aantal fietsdoden een recordhoogte bereikte, een zorgwekkende trend die veel fietsdealers, weggebruikers en beleidsmakers zich zorgen baart. Deze statistieken kunnen echter misleidend zijn als we niet de volledige context erbij betrekken: de populariteit van fietsen is namelijk ook enorm toegenomen.  

Uit onderzoek blijkt dat steeds meer mensen kiezen voor de fiets, mede door de verschuiving naar duurzame en gezonde vervoersopties. Met meer fietsers op de weg neemt logischerwijs ook de kans op ongevallen toe. Dit betekent dat een stijging van de incidenten niet per se een afname in veiligheid hoeft te betekenen, maar mogelijk eerder een gevolg is van een grotere groep fietsers op de weg. 

Waarom infrastructuur van cruciaal belang is voor fietsveiligheid

Naast het grotere aantal fietsers speelt ook de kwaliteit van onze infrastructuur een grote rol in de veiligheid. Nederland heeft een goede reputatie op het gebied van fietsinfrastructuur, maar de opkomst van e-bikes, speed pedelecs en andere vormen van micromobiliteit brengen nieuwe uitdagingen met zich mee. Deze voertuigen zijn vaak sneller en zwaarder dan traditionele fietsen, wat zorgt voor een complexer en risicovoller wegbeeld. 

Goed ontworpen infrastructuur is een essentiële stap naar een veiliger verkeer voor fietsers en andere micromobiliteitsgebruikers. Een veilig netwerk van fietspaden, duidelijke verkeersmarkeringen en fysieke scheidingen tussen auto- en fietsverkeer kunnen allemaal bijdragen aan een veilige omgeving. Voorbeelden zijn brede fietspaden voor snelle fietsers en maatregelen bij kruispunten, waar veel ongevallen gebeuren. Een dergelijke focus op verkeersveiligheid is hard nodig in het steeds diverser wordende Nederlandse verkeer. 

Wat kan je als fietser zelf doen voor je eigen veiligheid? 

Uiteraard kun je als fietser ook verschillende dingen doen om je eigen veiligheid te vergroten. Nu de klok weer een uur is teruggezet, fietsen we weer vaker en langer in het donker. Of je nu 's ochtends vroeg naar je werk gaat of 's avonds terugkomt van voetbal; de donkere wegen maken het verkeer gevaarlijker - vooral voor fietsers. Goede verlichting is dan ook enorm belangrijk maar traditionele fietslampen voorzien lang niet altijd genoeg licht, zo gebeuren 71% van alle fietsongelukken zijwaarts.  

Ziemi bedacht daar een oplossing voor. Zij hebben veiligheidsverlichting ontwikkelt die de bewegende benen van de fietser verlicht. Zo ben je beter te zien in het donker en zijn andere verkeersdeelnemers automatisch oplettender. De verlichting van Ziemi maakt jou zichtbaar vanaf de voor – en zijkant en tot 5 keer veiliger in het verkeer.  

Naast verlichting ligt de nadruk de laatste jaren ook steeds meer op helmen in het verkeer. Een helm kan ernstige hoofdletsels voorkomen in geval van een ongeval. Steeds meer mensen kiezen er dan ook voor om bij het fietsen een helm te dragen, zeker op e-bikes en speed pedelecs.  

Samen werken aan een veiliger verkeerlandschap 

De herdenking van fietsslachtoffers herinnert ons eraan dat verkeersveiligheid een gedeelde verantwoordelijkheid is. Het toenemende aantal fietsongevallen vraagt om een gecoördineerde aanpak: verbeterde infrastructuur, bewustwording van fietsveiligheid en verantwoordelijk gedrag van alle weggebruikers. Samen kunnen we werken aan een veiliger verkeerslandschap, zodat iedere fietser met een gerust hart de weg op kan.