World car free day

16-09-2024

Bij PENDLR is het onze missie om dagelijkse verplaatsingen flexibeler efficiënter en groener te maken. Hoewel we de auto niet compleet afwijzen, geloven we sterk in de kracht van de fiets en andere vormen van micromobiliteit - zeker voor alle dagelijkse verplaatsingen in en om de stad. Deze visie sluit perfect aan bij de boodschap van de Europese Mobiliteitsweek, die deze week plaatsvindt. Een belangrijk onderdeel van deze week is de autovrije dag – een krachtig symbool voor duurzamere vervoerskeuzes. 

De oorsprong van de autovrije dag 

De autovrije dag heeft een interessante geschiedenis. Het begon in Nederland en België tijdens de Suezcrisis in 1956, toen de beperkte oliereserves leidden tot de invoering van autovrije zondagen. Dit werd later herhaald tijdens de oliecrisis van 1973, deze keer op mondiale schaal. In de jaren ‘90 kreeg de dag een nieuwe betekenis: het verhogen van milieubewustzijn. 

In 1998 lanceerden meerdere Franse steden hun eigen autovrije dag, met steun van het Franse ministerie van Milieu. Dit succesvolle initiatief leidde uiteindelijk tot de oprichting van de jaarlijkse Europese Autovrije Dag, die in 2002 onderdeel werd van de European Mobility Week. Deze week biedt steden een platform om milieuvriendelijke vervoersopties, zoals fietsen en openbaar vervoer, in de schijnwerpers te zetten. 

De verschuiving naar duurzamer vervoer 

De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor milieu en duurzaamheid en hoe we ons dagelijks verplaatsen is daar een belangrijk onderdeel van. In steeds meer steden worden auto’s bewust teruggedrongen om ruimte te maken voor schonere, efficiëntere vervoersalternatieven. Deze transformatie is goed zichtbaar in steden zoals Parijs, waar uit een onderzoek van het Institut Paris Region (IPR) blijkt dat fietsen nu populairder zijn dan auto’s in het stadscentrum. 

Ook in Nederland zien we een duidelijke groei in het aantal fietsers, dat blijkt uit onderzoek van het Shuttel: Werkgevers helpen hun werknemers om fietsen voor woon-werkverkeer aantrekkelijker te maken. Daarnaast is het gebruik van gedeelde micromobiliteit – zoals e-scooters en deelfietsen – de afgelopen jaren aanzienlijk gegroeid. Uit data van NUMO blijkt dat het aantal steden met gedeelde micromobiliteit tussen 2019 en 2023 is verdubbeld. 

Volgens onderzoek van McKinsey groeit bovendien het aantal mensen dat openstaat voor het gebruik van micromobiliteit als onderdeel van hun dagelijkse verplaatsingen. Hoewel de auto voorlopig een dominante positie behoudt, zijn de verschuivingen richting duurzamere vervoersopties steeds aanzienlijker.  

Reshaping daily commutes 

Bij PENDLR zien we deze ontwikkeling ook. Hoewel de auto nog steeds een grote rol speelt, geloven wij in het groeiend gebruik van fietsen en andere vormen van micromobiliteit voor alle dagelijkse verplaatsingen: van woon-werkverkeer en boodschappen doen, tot de pakketjes bij de klant thuis brengenDaarom bieden wij een zorgvuldig samengesteld assortiment aan producten die deze duurzame mobiliteit ondersteunen. Zo blijven we bouwen aan onze missie!Hieronder een greep uit de duurzame vervoermiddelen in ons assortiment, maar weet dat we bovenal ook veel onderdelen en accessoires voor deze vervoermiddelen aanbieden.  

Eovolt 

Eovolt vouwfietsen zijn perfect voor korte ritten in en om de stad. Door hun compacte formaat en opvouwbare ontwerp zijn ze ideaal te combineren met het openbaar vervoer, zodat je moeiteloos de ‘last-mile’ overbrugt. 


JIVR 

De JIVR elektrische stepjes zijn ontworpen voor het dynamische stadsleven. Lichtgewicht, opvouwbaar en perfect voor drukke stedelijke gebieden – een stijlvol en efficiënt alternatief voor de auto. 

JoKer Bike 

Met JoKer Bike maak je van elke stadsfiets een cargobike. Dit innovatieve product is ideaal voor het vervoeren van goederen in de stad of voor zakelijk gebruik als een praktisch, duurzaam alternatief voor de auto. 

Doe mee met onze missie! 

Maak jij samen met ons de dagelijkse verplaatsingen flexibeler, efficiënter en groener? En wil je deze unieke en exclusieve merken ook verkopen? Word dan dealer bij PENDLR. Samen maken we een verschil!